Gil

Rodzina łuszczakowatych

Gil
Klinij na obraz, aby powiększyć.
Wielkość
Osobniki obu płci jednakowej wielkości, nieco wie.ksze od wróbla domowego.

Ubarwienie
Samiec ma głowę, czarną, grzbiet popielaty, spodnią stronę, ciała czerwoną z białym kuprem. Skrzydła są czarne ze skośnym białym pasem, ogon niebieskoczarny. Krótki, gruby dziób jest czarny, oczy i nogi brązowe. Samica i młode mają brzuch szarobrązowy.

Występowanie i gniazdowanie
Gatunek osiadły i zalatujący. W lecie żyje w lasach obfitujących w zarośla, jesienią polatuje w lasach liściastych, gdzie wyszukuje drzewa i krzewy z jagodami. Gatunek monogamiczny. Okres gniazdowania: kwiecień - maj i czerwiec - lipiec. Gnieździ się. na drzewach albo też w zaroślach. Gniazdo buduje z gałązek, korzonków, mchu i liści. Gniazduje dwa razy w roku. Jaja są bladoniebieskie z czerwonobrązowymi i czarnymi plamkami, kształtu jajowatego. Wysiadywanie trwa dwa tygodnie. Pisklęta są gniazdownikami, okryte częściowo puchem, karmione przez 10-16 dni.

Lot i glos
Nie wyróżnia się charakterystycznym lotem. Odzywa się cichym dy lub ryr. W jego śpiewie można rozróżnić dźwięki diwide-dy-dy-dy.

Pożywienie
Żywi się nasionami różnych drzew, np. czereśniami, nasionami jaworu, brzozy, olchy, dębu, buka, także nasionami drzew iglastych. Wydziobuje nasionka dzikiej róży, głogu, jarzębiny. Wiosną zjada pączki drzew.

Ochrona
Jest objęty ochroną gatunkową
Na rysunku u góry samiec, u dołu samica.