Jaskółka dymówka

Rodzina jaskółkowatych

Jaskółka dymówka
Klinij na obraz, aby powiększyć.
Wielkość
Osobniki obu płci jednakowej wielkości, mniejsze od wróbla domowego.

Ubarwienie
Jednakowe dla obu płci. Grzbiet jest czarny, połyskliwy, czoło i gardziel czerwonobrązbwe. W poprzek piersi ciągnie się czarny pas. Na ogonie białe plamy. Brzuch jest biały lub rdzawobiały, dziób czarny, oczy ciemnobrązowe, nogi czarno-szare. Ogon widełkowaty z długimi sterówkami.

Występowanie i gniazdowanie
Pospolity ptak lęgowy i przelotny. Przylatuje w połowie kwietnia, odlatuje od sierpnia do września, czasem dopiero w październiku. Żyje w mniejszych miastach i na wsiach, unika większych miast. Gnieździ się w budynkach, najchętniej w stajniach i oborach, pod dachem. Gniazdo ma kształt miskowaty, zbudowane jest z gliny i źdźbeł trawy zmieszanych ze śliną. Wnętrze wysłane jest pierzem i sierścią. Gatunek monogamiczny. Gniazduje dwa razy w roku - w maju i w czerwcu. Znosi 4 - 6 białych jaj kształtu jajowatego z fioletowoszarymi i brązowoczerwonymi plamkami. Wysiadywanie trwa 14 - 16 dni. Pisklęta są rzekomymi gniazdownikami, legną się okryte białawym puchem. Wykarmianie piskląt trwa około 24 dni.

Lot i glos
Lot nadzwyczaj szybki i zwinny. Śpiewa szczebioczące. Wabi głosem wit-wit lub wit-widewit.

Pożywienie
Żywi się wyłącznie owadami, zwłaszcza dwuskrzydłowymi, które chwyta w locie.

Ochrona
Podlega ochronie gatunkowej.