Kos

Rodzina drozdowatych

Kos
Klinij na obraz, aby powiększyć.
Wielkość
Osobniki obu płci jednakowej wielkości, nieco większe od szpaka.

Ubarwienie
Dorosły samiec jest cały czarny z żółtą obrączką wokół oka i żółtym dziobem. Samica jest czarnobrązowa z szarym brzuŹchem w plamki, dziób ma wiosną żółty z czarnym końcem, a jesienią brązowy, oczy ciemnobrązowe, a nogi czarne.

Występowanie i gniazdowanie
Dość liczny gatunek osiadły, lęgowy i przelotny. Kos jest typowym ptakiem miejskich parków, sadów i ogrodów, najŹchętniej przebywa w zaroślach. Często skacze po ziemi, szukaŹjąc pomiędzy liśćmi pożywienia. Kosy lęgowe przylatują w marcu i kwietniu, odlatują od września do listopada. Kosy osiadłe bytują w parkach i ogrodach miejskich. Gatunek monogamiczny. Okresy gniazdowania: kwiecień - maj i maj - czerwiec. Gnieździ się w różnych miejscach, przeważnie w krzakach, na drzewach, a czasem na budowlach. Gniazdo jest uwite z gałązek, korzonków i źdźbeł trawy i wylepione gliną. Wnętrze jest wysłane delikatnym sianem. Gniazduje do trzech razy w ciągu roku. Samica znosi 4-6 jasnozielonych jaj o zmiennym kształcie, z licznymi, delikatnymi rdzawoczerwonymi plamkami. Wysiaduje zwykle samiczka przez dwa tygodŹnie. Pisklęta są rzekomymi gniazdownikami, wykluwają się okryte ciemnoszarym puchem, opuszczają gniazdo po 14 dniach.

Lot i glos
Lata dość dobrze, lecz lot ma powolny. Śpiewa często na drzewach i dachach, zwykle wczesnym rankiem i pod wieczór. Oprócz pięknych, połączonych w zwrotki melodii odzywa się tak-tak, duk-duk lub diks-diksdiks.

Pożywienie
Jest wszystkożerny. Na ziemi wyszukuje robaki, mięczaki i owady. Oprócz tego żywi się różnymi owocami i jagodami, np. jarzębiną, owocami cisu i jemioły.

Ochrona
Podlega ochronie gatunkowej.
Na rysunku u góry samica, u dołu samiec.