Lelek kozodój

Rodzina lelkowatych

Lelek kozodój
Klinij na obraz, aby powiększyć.
Wielkość
Osobniki obu płci jednakowej wielkości, nieco mniejsze od gołębia domowego.

Ubarwienie
Jednakowe dla obu płci. Strona grzbietowa szarobrązowa z delikatnymi, czarnobrązowymi i rdzawymi plamami. Strona brzuszna jest żółtawordzawa, poprzecznie ciemno prążkowana. Lotki czarnobrązowe. Dziób jest czarny, oczy ciemnobrązowe, nogi brązowe. U samców na końcu dwu skrajnych sterówek białe plamy.

Występowanie i gniazdowanie
Niezbyt liczny gatunek lęgowy i przelotny. Jest ptakiem nocnym. W ciągu dnia odpoczywa, siedząc płasko na ziemi lub wzdłuż grubych gałęzi drzew. Ubarwieniem jest bardzo dobrze przystosowany do otoczenia. Przylatuje w kwietniu - maju, odlatuje w sierpniu - wrześniu. Żyje na skraju lasów, rzadziej w większych sadach i parkach. Gatunek monogamiczny. Okres gniazdowania: maj-lipiec. Gniazda nie ścieli, jaja składa bezpośrednio na ziemi, najczęściej na mchu porastającym poręby. Gniazduje dwa razy w ciągu roku. Samica znosi 2 białoszare, błyszczące jaja kształtu eliptycznego z szarymi lub brązowymi plamkami. Wysiadują oboje rodzice 16-18 dni. Pisklęta karmione 19 dni są rzekomymi gniazdownikami.

Lot i glos
Lata po zachodzie słońca nad porębami, czasem tuż nad wierzchołkami drzew. Lot ma lekki i cichy. W porze godowej, siedząc na gałęzi, wydaje głos przypominający daleko pracujący silnik errro-rrro-rrorr i klaszcze przy tym skrzydłami. Spłoszony odzywa się ochryple chrak-chrak. Wabiąc samicę woła hejt lub kwiek.

Pożywienie
Zasadniczą część pożywienia stanowią motyle nocne chwytane w locie, poza tym chrząszcze, koniki polne i świerszcze.

Ochrona
Jest objęty ochroną gatunkową.
Na rysunku przedstawiony jest samiec.