Sójka

Rodzina krukowatych

Sójka
Klinij na obraz, aby powiększyć.
Wielkość
Osobniki obu płci jednakowej wielkości, równej gołębiowi domowemu.

Ubarwienie
Jednakowe dla obu płci. Na całym ciele przeważa barwa rdzawopopielata. Na skrzydłach charakterystyczne dwa lusterka w kolorach niebieskim, czarnym i białym. Brzuch jest jasnordzawopopielaty. Od nasady dzioba pod policzkiem występuje skośna czarna smuga wąs. Dziób jest czarny, oczy i nogi brązowe.

Występowanie i gniazdowanie
Dość liczny gatunek osiadły i przelotny. Żyje w drzewostanach iglastych, liściastych i mieszanych. Przebywa najchętniej w pobliżu poręb. Unika terenów bezleśnych, a nawet lasów prześwietlonych. Ptak monogamiczny. Okres gniazdowania: kwiecień - maj. Gniazdo buduje w gęstej koronie drzewa na różnej wysokości. Jest ono stosunkowo małe i płaskie, zręcznie splecione z gałązek i korzonków, wysłane delikatnymi korzonkami i sianem. W końcu kwietnia i w maju samiczka znosi 4-6 jaj kształtu jajowatego, szarozielonych z szarobrązowymi plamkami rozmieszczonymi gęściej na tępym końcu. Skorupa jest gruboziarnista. Jaja wysiadują na zmianę obydwoje rodzice przez 17 dni. Pisklęta są gniazdownikami karmionymi przez rodziców około 20 dni.

Lot i glos
Ruchliwa, ciągle przelatuje z gałęzi na gałąź. Naśladuje głosy innych ptaków. Wrzaskliwa, zaniepokojona wydaje skrzekliwe głosy recz-reecz-krz-krz-krz lub krehk-krehk.

Pożywienie
Najczęściej szuka pożywienia w koronach drzew, rzadziej na ziemi. Wiosną i latem żywi się różnymi owadami, myszami i młodymi ptakami, którymi też karmi pisklęta. Jesienią i zimą przeważa pożywienie pochodzenia roślinnego, np. żołędzie, buczyna, różne jagody i pączki drzew. Na polach w pobliżu lasu zbiera ziarno. Niszczy szkodniki leśne w głębi lasów, tam, gdzie nie docierają inne krukowate..

Ochrona
Nie jest objęta ochroną.