Wróbel domowy

Rodzina wikłaczowatych

Wróbel domowy
Klinij na obraz, aby powiększyć.
Wielkość
Samiczka nieco mniejsza od samczyka.

Ubarwienie
Grzbiet jest brązowy z podłużnymi, czarnymi kreskami. Samiec ma nad okiem czarny pas, na gardzieli i piersi występuje czarna plama. Na brązowym skrzydle biała przepaska. Samica nie posiada czarnej plamy.

Występowanie i gniazdowanie
Gatunek osiadły, pospolity i liczny w całym kraju. Przebywa w pobliżu siedzib ludzkich, pól i ogrodów. Zimą bardzo często spotykany na wiejskich i miejskich podwórzach. Gatunek monogamiczny. Okres gniazdowania od kwietnia do sierpnia. Wywodzi 2-3 lęgi. Gnieździ się. w zakamarkach budynków, skrzynkach lęgowych, dziuplach itp. Gniazdo buduje dość niedbale ze słomy, siana i liści, wewnątrz wyściela pierzem i sierścią. Za każdym razem znosi 4-6 białych, niebieskich, zielonoszarych lub brązowawych jaj usianych gęsto brązowymi i szarymi kropkami oraz popielatymi i czarnobrązowymi plamkami, kształtu jajowatego. Wysiaduje samica na zmianę z samcem około dwóch tygodni, młode są gniazdownikami karmionymi 17 dni.

Lot i glos
Lot falisty. Odzywa się powszechnie znanym ćwierkaniem. Głos wabiący cilp-cilp.

Pożywienie
Żywi się zbożem, owocami i odpadkami żywności. Pisklęta karmione są owadami, zwłaszcza prostoskrzydłymi, dwuskrzydłymi, błonkoskrzydłymi, chrząszczami.

Ochrona
Nie podlega ochronie gatunkowej.
Na rysunku u góry samica, u dołu samiec.